Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Élményeim a csángó táborban

2009.12.07

Kedves befogadó családok, kedves frumószai barátaink!

Várjuk élménybeszámolóitokat az idei táborról. Írjátok le mi tetszett legjobban, melyik programra emlékeztek vissza a legszívesebben?

Jövőre milyen kirándulásokat szervezzünk? Milyen vetélkedő, játszóház tetszene? Segítsetek megtervezni!

 

Máthé Krisztina és Neagu Adrián kedves frumószai tanárok beszámolója honlapjukon olvasható (itt olvasható képekkel )

 

"Németh Andrásné Farkas Gabriella szervezőnővel egy pár levelet váltottunk csupán a tábor kezdete előtt. A tavaly is táboroztunk náluk, ismertük egymást.
Legfontosabbnak mindannyian azt tartottuk, hogy olyan körülményeket biztosítsunk, melyek során a gyerekek a magyar nyelv használatára ,,kényszerülnek”. Ez valójában egy édes kényszer volt, hiszen a szemünk láttára alakultak ki barátságok a nyirádiak és a frumószaiak között.
A tábor során láttam befogadó szülőt úgy sakkozni a frumószai kislánnyal, mintha a saját lánya lenne, láttam nyirádi lánykára aggodalmasan vigyázó frumószai nagylányt.
A tábor során a nyirádi és frumószai gyerekek közösen vettek részt a kirándulásokon, foglalkozásokon. Legnagyobb élményeink közé tartozik a keszthelyi látogatás.
Keszthelyen meglátogattuk a Vadászati Múzeumot, tátott szájjal figyeltük a 150 vadfajt, igaz kitömve álltak előttünk, de így is óriási élményt kínálva számunkra. Láttunk krokodilt, rénszarvast, bölényt, farkast, leopárdot és még sorolhatnám. Az állatokat egykori természetes élőhelyüknek megfelelő környezetbe leshettük meg.
A történelmi modellvasutak kiállítás szintén elbűvölt bennünket, hiszen az ötszáz négyzetméteres terepasztalon 160 kicsi vonat közlekedik.
Végezetül meglátogattuk a Hintómúzeumot.
A tartalmas nyirádi tábor alatt a gyerekek részt vettek várjátékon, csoportjátékon, ismerkedtek a környék virágaival és még hosszan sorolhatnám.
A tábor valódi érte azonban kétségtelenül a kapcsolatok kialakulásában rejlett. Az idén már visszavártak, ismertek minket, megszerették tanítványainkat.
A tábor végén mindenik befogadó szülő megkérdezte, hogy ugye jövőre is jön az a gyerek, aki nála volt. Mondtam, hogy természetesen, ha a következő tanév során is rendszeresen jár magyar órára a gyerek.
Tiszta szívünkből köszönjük a nyirádi barátainknak a törődést és a befogadást!"

MI is köszönjük mindazt, amit ezektől a gyerekektől és tanáraiktól kaptunk a tábor során! F.G.

 

A mappában található képek előnézete Csángóest

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

nlerzsi@citromail.hu

(Németh Lászlóné F. Erzsébet, 2009.12.08 19:19)

Én abban a szerencsés helyzetben voltam, hogy részt tudtam venni a tábor szinte valamennyi programjában. Elmondhatom, hogy felnőttként is nagyon élveztem az együttöltött napok minden percét. Szerintem jók voltak a programok. Nekem úgy tűnt, hogy nyitottak voltak a gyerekek minden programra, ötletre. Lehetett az játék, kirándulás, gyöngyfűzés, éneklés… és sorolhatnám. Mindegyikben lelkesen vettek részt a gyermekek, így úgy gondolom, könnyű a dolgunk a tervezést illetően. Én semmi esetre nem hagynám ki az eddig nagy sikernek örvendő gyöngyfűzést, és a már jól bevált programokat – közös főzés, vetélkedők stb.
Most a kirándulásra szeretnék javaslatot tenni. Ajánlani szeretném, hogy Devecser irányába induljunk el. Végigjárhatnánk a Jézusösvényt – Biblikus zarándokutat, http://jezusosveny.plebania.hu/ mely a Kolontár – Devecser – Borszörcsök – Somló útvonalon van. Egy másik nap pedig a már korábban is tervezett szigligeti kirándulást – „várfoglaló játékkal”, balatoni fürdőzéssel, esetleg hajókázással – valósíthatnánk meg.
Jó, hogy így együtt gondolkodunk. Sok jó elképzelés gyűlhet össze, mely segíthet a tervezéshez.
A szervezőknek sok jó ötletet kívánok!
Üdvözlettel: Németh Lászlóné F. Erzsébet